top of page

Arhetipurile feminine - calea spre definirea propriei feminități



Luna martie o asociez cu feminitatea. Iar feminitatea reprezintă pentru mine tot ceea ce simbolizează primăvara: viață, energie, iubire, vitalitate, senzualitate, transformare, armonie.


După ce anul trecut am făcut un periplu al feminității, colectând viziunea unor clienți, parteneri sau prieteni ai cabinetului, m-am gândit să abordăm acum tema din perspectiva arhetipurilor feminine.


Arhetipul este un dat ereditar, care modelează și transformă conștiința individului, o tendință înnăscută care modelează conduita umană. Acestea sunt parte din inconștientul colectiv descris de psihiatrul elvețian Carl Gustav Jung și au o parte luminoasă și una întunecată, numită umbră. Atunci când recunoaștem și integrăm un arhetip, ne folosim de această energie psihică și accesăm partea luminoasă. Când negăm, ignorăm aceste energii din noi, arhetipurile acționează din umbră și ne determină să adoptăm o strategie de imitație, de negare, de apărare.


"Noțiunea de arhetip - scrie Jung - derivă din observația repetată adeseori că miturile şi poveștile literaturii universale conțin teme bine definite care reapar pretutindeni şi întotdeauna. Întâlnim aceleași teme în fanteziile, visele, ideile delirante şi iluziile indivizilor care trăiesc în zilele noastre." Aceste imagini tematice sunt reprezentări ale arhetipurilor, ne impresionează, ne influențează şi ne fascinează.


Arhetipurile feminine pot influența modul în care folosim energia feminină din interiorul nostru. Pe măsură ce le conștientizăm, echilibrăm partea luminoasă a lor pentru a ne exprima feminitatea, candoarea și puterea creatoare.


Hai să vedem care sunt cele mai importante arhetipuri feminine:



Arhetipul Mamei sau Femeia Grijulie


Mama este dătătoare de viață, sursă de hrană și creștere, întruchipează grija, blândețea, iubirea necondiționată și sacrificiul de sine. Ea este puterea care inspiră și creează, este oaza de dragoste, susținere, răbdare și acceptare totală.


Mama își găsește împlinirea prin ceilalți, iar rolul matern nu înseamnă doar familie și copii, ci și îngrijirea oricărei forme de viață.


Latura negativă (umbra) a acestui arhetip se referă la mama super-protectivă sau devoratoare, care trăiește doar prin copiii ei și nu se preocupă să dea mai mult sens vieții, dincolo de familie și copii. Tot parte din umbra acestui arhetip este mama abuzivă, cea care abandonează, este rece, distantă sau dependentă de muncă.



Arhetipul Amazoanei sau Femeia sălbatică


Zeița Vânătorii, a Naturii, Artemis exprimă nevoia femeii spre autonomie, spre manifestarea eului și a libertății de gândire. Luptătoare înnăscută, pentru femeia Amazoană, a fi soția unui bărbat nu este suficient, ea dorind sa se realizez prin propriile puteri și resurse.


Lumina acestui arhetip ajută bărbatul să se dezvolte și să ajungă la performanță, deoarece este inspirat și provocat de femeia lui. Umbra Amazoanei sfidează orice formă de autoritate și presupune multă furie, chiar agresivitate și lupta pentru o independență exagerată, soră cu singurătatea.



Arhetipul Companioanei sau Femeia Senzuală


Hetaira sau companioana bărbatului se referă la acea latură a femeii care o ajută să creeze relații. În mod absolutist, femeia canalizează această energie psihică doar spre bărbatul ei, spre dezvoltarea lui spirituală și a valorii lui personale. Astfel, femeia ajunge să se definească preponderent prin prisma relației cu partenerul de viață.


Femeile cu acest arhetip pronunțat au nevoie să învețe să devină autonome și să integreze tot mai mult energia luptătoarei Artemis, a femeii independente și sălbatice.


De îndată de Hetaira învață legile relaționării umane, ea va observa și înțelege ce aparține și ce nu unei relații, dacă relație a devenit completă și satisfăcătoare.



Arhetipul Înțeleptei sau Femeia mistică


Înțelepciunea feminină este adesea greșit asociată cu trecerea de o anumită vârstă. Poate pentru că este cel mai puțin cunoscut aspect al femeii, acest arhetip este puntea dintre conștient și inconștient, intuiție, senzorialitate, credință și spiritualitate, candoare și autenticitate.


Femeia înțeleaptă spune adevărul cu fermitate și blândețe, se afirmă fără să se impună, cere fără să aibă așteptări. Ei nu îi e teamă să schimbe și să o ia pe drumuri noi, se simte bine cu ea însăși, chiar dacă în jur e incertitudine sau haos. Ea a înțeles că iubirea și sexualitate sunt parte din viață și își canalizează energia și resursele pe mai multe arii ale vieții

În umbră, această femeie își folosește darurile în scop malefic sau este femeia superficială, needucată, lipsită de curiozitatea de explorare și de căutarea sensului.



Fiind parte din inconștientul colectiv, arhetipurile pre-există în noi, însă, pentru a avea conținut, e nevoie să fie conștientizate.


Ca să ajungem la esența noastră feminină, e nevoie să trecem peste așteptările societății, peste ce am învățat în familie și peste rolurile lipsite de autenticitate pe care le jucăm la muncă sau chiar în relații. E nevoie să ne facem curaj să ne uităm în interior, să ne conectăm cu energia ancestrală feminină și să vedem ce am făcut cu moștenirea pe care am primit-o.



Surse

  1. Tony Wolff - Structural Forms of the Feminine Psyche: https://ufdcimages.uflib.ufl.edu/AA/00/00/15/82/00001/AA00001582_00001.pdf

  2. Carl Gustav Jung - 01 Arhetipurile și Inconștientul Colectiv https://www.libris.ro/opere-complete-9-1-arhetipurile-si-inconstientul-tre978-973-707-942-8.html?gclid=CjwKCAiAmJGgBhAZEiwA1JZolulWyHRvNHzVQuCb4uG0dASUgsiiKRw19s3p0QWx1LJnBd9gXcQzMBoCUOAQAvD_BwE

  3. https://www.psihanaliza.org/jung/arhetipurile.html

  4. https://cristinalotru.wordpress.com/2017/12/19/femeie-cel-mai-mare-defect-al-tau-poate-deveni-cea-mai-mare-calitate-a-ta/

  5. Dr. Clarissa Pinkota Estes - Femei care aleargă cu lupii https://www.elefant.ro/femei-care-alearga-cu-lupii-povesti-si-mituri-ale-arhetipului-femeii-salbatice_4c5375ef-882f-4017-95f4-51d5417e4eb9?gclid=CjwKCAiAmJGgBhAZEiwA1JZolrwtFXoxyMIbBGzHbubS_OY7G-2f0nV5mNMKcy_1VgCtqzFf8wItcxoCcwQQAvD_BwE



bottom of page